Μας άρεσαν και σας τα προτείνουμε…

Τγανίσματα

Τγανίσματα Ψές του γλιντίσαμι στου τγάν *** Ούλ(ι) μας καλή παρέα Τραγδήσαμι, τσι τα’ παμι. Πιράσαμι ουραία Τέρμα στου ζόρζμα φίλιμ φτάν !! Έ παγ’ βρε
Read More
¤³±½ίü±Ä±

Καφενείο ουζερί Λέσβιον. Μυτιλήνη στην… Ανω Κυψέλη.

Η θέση:  Ενα ορίτζιναλ καφενείο στα σύνορα της Ανω Κυψέλης με το Γαλάτσι, σε μια γειτονιά όλο ανηφόρες, όπου μένουν κυρίως
Read More
š±Æµ½µί¿ ¿Å¶µÁί ›έò¹¿½. œÅĹ»ή½· ÃÄ·½… ‘½É šÅÈέ»·.

Ουζερί Η Λέσβος: Ουζομεζέδες με παράδοση

Καθώς η υψηλή γαστρονομία, τα εστιατόρια με υπογραφή διάσημων σεφ, οι νέο-ταβέρνες και οι έθνικ κουζίνες διαμορφώνουν τον αθηναϊκό χάρτη
Read More
ŸÅ¶µÁί — ›έò¿Â: ŸÅ¶¿¼µ¶έ´µÂ ¼µ À±Áά´¿Ã·

Γλυκό κυδώνι

Υλικά   3 Κιλά κυδώνια (καθ.βάρος) 2 Κιλά ζάχαρη 5 Φλιτζάνια νερό 200γραμ. ασπρισμένα αμύγδαλα 1 Λεμόνι τον χυμό 1-2 κλωνάρια
Read More
“»Åºό ºÅ´ώ½¹

Συκόπιτα

Υλικά 250 γρ. ξερά σύκα 125 γρ. κοπανισμένα καρύδια 4-5 κ.σ ζάχαρη 5 κ.σ. βούτυρο 1 αυγό 1 ποτήρι ζεστό νερό 1 κ.σ. κονιάκ 250 γρ. αλεύρι Ξύσμα ενός
Read More
£ÅºόÀ¹Ä±

Συκαλευριά….

«Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την  Μυτιλήνη και την εξαιρετική κυρία πάβλοβα, Έφη Γιαλούση». Διανύουμε την περίοδο του σταφυλιού και του
Read More
£Åº±»µÅÁ¹ά&.

Παξιμαδάκια κανέλλας από την Αγιάσο

Οι επισκέπτες πάνε και έρχονται όλο το χρόνο στο νησί και βεβαίως στο σπίτι μας. Οπότε τα τραταρίσματα και μάλιστα
Read More
 ±¾¹¼±´άº¹± º±½έ»»±Â ±Àό Ä·½ ‘³¹άÿ

Ρετσέλι σύκου = γλυκό του κουταλιού από ώριμα σύκα του Αυγούστου των Ποντίων

  (Εμείς βέβαια ρετσέλι λέμε το γλυκό που γίνεται μέσα στο βράσμα, δηλαδή το πετιμέζι από σύκα. Οι Πόντιοι ονομάζουν ρετσέλι
Read More
¡µÄÃέ»¹ Ãύº¿Å = ³»Åºό Ä¿Å º¿Åı»¹¿ύ ±Àό ώÁ¹¼± Ãύº± Ä¿Å ‘ų¿ύÃÄ¿Å Äɽ  ¿½Äίɽ

Γαρίδες με τραχανά

Αγαπημένες γαρίδες τις οποίες συνδυάζουμε με εκλεκτό, ντόπιο, παραδοσιακό τραχανά. ΥΛΙΚΑ: 16 μεγάλες γαρίδες 400 γραμμάρια τραχανάς 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο μισό κιλό ντομάτες τριμμένες ελαιόλαδο αλατοπίπερο τριμμένο
Read More
“±Áί´µÂ ¼µ ÄÁ±Ç±½ά

Γλυκό Μαλεμπι

Σαν να έπεσε το ζάχαρο και θυμήθηκα ένα γλυκάκι από τα παιδικά μου χρόνια , το ΜΑΛΕΜΠΙ !!!! Υλικά 1 λίτρο
Read More
“»Åºό œ±»µ¼À¹

Ζιρντές

Ζιρντές Τρία (3) κιλά ρύζι, θα το καθαρίσεις καλά, θα το μετρήσεις με ένα κατσαρόλι πόσο είναι, θα το πλύνεις εννιά
Read More
–¹Á½ÄέÂ

Τηγανητές μελιτζάνες (ολόκληρες) με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Τελικά με αυτό το υλικό κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της και ασπάζεται αρκετά συχνά τις επιταγές της παραδοσιακής
Read More
¤·³±½·Äέ ¼µ»¹Ä¶ά½µÂ (¿»όº»·ÁµÂ) ¼µ Ãά»Äñ ÆÁέú¹±Â ½Ä¿¼άıÂ

Χάχλες με ντομάτα και καλαθάκι Λήμνου

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγάκια της Μυτιλήνης. Μοιάζουν στην εμφάνιση με μικρά «μπολάκια» και στη γεύση με τον Κρητικό
Read More
§άÇ»µÂ ¼µ ½Ä¿¼άı º±¹ º±»±¸άº¹ ›ή¼½¿Å

Τραχανάς ξινός ο Παρακοιλιανός

O τραχανάς δεν είναι ο ίδιος σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ο γλυκός και ο ξινός. Στην Λέσβο παρασκευάζουμε τον
Read More
¤Á±Ç±½ά ¾¹½ό ¿  ±Á±º¿¹»¹±½όÂ

Χλωρά κουκιά γιαχνί Μεσοτόπου

Το πιάτο στο μεσοτοπίτικο τραπέζι γέμιζε συχνά με αυτό το φαγητό! Τα κουκιά, χλωρά ή ξερά, αποτελούσαν μαζί με άλλα
Read More
§»ÉÁά º¿Åº¹ά ³¹±Ç½ί œµÃ¿ÄόÀ¿Å

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί Λέσβου

Τι χρειαζόμαστε: 20 κολοκυθοανθοί (όσους μπορείτε να βρείτε, τόσο το καλύτερο) 1/2 κιλό φέτα πικάντικη 3-4 αυγά Για το κουρκούτι: αλεύρι
Read More
š¿»¿ºÅ¸¿±½¸¿ί ³µ¼¹ÃÄ¿ί ›έò¿Å

Πατατοκεφτέδες με «νινί μπαχάρ» Συκούντας

Η Συκούντα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου και αποτελεί την έδρα του δήμου Ευεργέτουλα. Στην αρχαιότητα το χωριό ονομαζόταν «Συκούς»,
Read More
 ±Ä±Ä¿ºµÆÄέ´µÂ ¼µ «½¹½ί ¼À±ÇάÁ» £Åº¿ύ½Ä±Â

Καρυδάκι γλυκό κυρά Ρήνης

Ο Μάιος θεωρείται δικαιολογημένα ως ένας από τους πλέον ευλογημένους μήνες εμπλουτίζοντας την ντόπια γαστρονομία με συνταγές φαγητών και γλυκών
Read More
š±ÁÅ´άº¹ ³»Åºό ºÅÁά ¡ή½·Â

Γλυκό τσάγαλο

Τελικά η λεσβιακή γαστρονομία είναι κάτι παραπάνω από ευρηματική μιας και τα κιτάπια της φιλοξενούν άριστες γεύσεις βγαλμένες από τα
Read More
“»Åºό ÄÃά³±»¿

Σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες

Τα σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες αποτελούν ένα απο τα δημοφιλέστερα "μεζεδλίκια" ή αλλιώς μεζεδάκια -αλλά και κυρίως πιάτο πολλές φορές
Read More
£¿Å³ά½¹± ή ±»»¹ώ ºÁµ¼¼Å´¿½Ä¿»¼ά´µÂ

Χλωρά κουκιά γιαχνί Μεσοτόπου

Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/2 κιλό κουκιά 1 ξερό κρεμμύδι 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 1/2 μάτσο άνηθο 1/ 2 ποτήρι ελαιόλαδο για το αλευρολέμονο: χυμό μισού λεμονιού  1 κουταλιά
Read More
§»ÉÁά º¿Åº¹ά ³¹±Ç½ί œµÃ¿ÄόÀ¿Å

Συνταγή Λέσβου: Λουλούδια γεμιστά με ρύζι

Εσείς που δεν είστε ντόπιοι κινδυνεύετε να παρεξηγήσετε το όλο σκεπτικό της συνταγής που ακολουθεί παρακάτω αποτελώντας συντριπτικά ένα από
Read More
£Å½Ä±³ή ›έò¿Å: ›¿Å»¿ύ´¹± ³µ¼¹ÃÄά ¼µ Áύ¶¹

Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη…

Υλικά: 1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια 100 ml λευκό ξηρό κρασί 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει) 1
Read More
£±Á´έ»µÂ ±Ç½¹ÃÄέ ¼µ ºÁ±Ãί, ½Ä¿¼άĵ º±¹ »±´¿Áί³±½·…

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΦΟΥΓΚΑΤΟ ΛΕΣΒΟΥ

ΥΛΙΚΑ 8 κολοκύθια αλάτι πιπέρι 1 φλυτζάνι άνιθο ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο 1/2 φλυτζάνι μαίντανό ψιλοκομμένο λίγη τριμμένη φρυγανιά 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 πατάτα
Read More
 ‘¡‘”Ÿ£™‘šŸ £¦Ÿ¥“š‘¤Ÿ ›•£’Ÿ¥

Μπακαλιάρος λεμονάτος

Υλικά 1 φύλλο μπακαλιάρου λάδι 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 5 πράσα χονδροκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος) 5-6 κλωναράκια
Read More
œÀ±º±»¹άÁ¿Â »µ¼¿½άÄ¿Â

Σουτζουκάκια Αξαρλήδικα (Μικρασιάτικα)

Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό ανάμεικτο κιμά 1 1/2 κούπα περίπου φρυγανιά ή μισό μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί στο νερό 3-4 σκελίδες σκόρδο 1 αβγό αλάτι πιπέρι μπαχάρι κύμινο ρίγανη   Για την σάλτσα 3 ώριμες ντομάτες
Read More
£¿ÅĶ¿Åºάº¹± ‘¾±Á»ή´¹º± (œ¹ºÁ±Ã¹άĹº±)

Tα Λαζαράκια της Λέσβου, εκεί που κρατούν τις παραδόσεις του Πάσχα αναλλοίωτες

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν οι γυναίκες σε πολλά χωριά της Λέσβου. Μέχρι και σήμερα για
Read More
T± ›±¶±Áάº¹± Ä·Â ›έò¿Å, µºµί À¿Å ºÁ±Ä¿ύ½ Ĺ À±Á±´όõ¹Â Ä¿Å  άÃDZ ±½±»»¿ίÉĵÂ

Χάχλες γεμιστές

Τα άγρια σπαράγγια ή αλλιώς οι σβιρνιές μαγειρεμένες ως ομελέτα είναι μια κλασική ανοιξιάτικη συνταγή. Στην Λέσβο τον τραχανά τον
Read More
§άÇ»µÂ ³µ¼¹ÃÄέÂ

Κεφτέδες με κουτσνάδις (παπαρούνες)

1 κιλό παπαρούνες (κουτσ’νάδις) 2 ξερά κρεμμύδια 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί 2 αυγά Αλάτι πιπέρι Ρίγανη ελαιόλαδο αλεύρι για το τηγάνισμα   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τις παπαρούνες , τις κόβουμε λεπτές και
Read More
šµÆÄέ´µÂ ¼µ º¿ÅÄÃ½ά´¹Â (À±À±Á¿ύ½µÂ)

Κολοκυθοκεφτέδες…. Ή πτάρια!!

  Υλικά : κολοκυθάκια: 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα: 6 ψιλοκομμένα άνηθος: 4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος φρυγανιά: 3 κουταλιές της
Read More
š¿»¿ºÅ¸¿ºµÆÄέ´µÂ…. Ή ÀÄάÁ¹±!!

Μπαλαζές, το γλυκό της Μυτιλήνης

Το μυρωδάτο, με ανθόνερο και ελαφρύ αυτό γλυκάκι προέρχεται από τη Λέσβο το έδιναν στις γυναίκες, οι οποίες είχαν μόλις
Read More
œÀ±»±¶έÂ, Ä¿ ³»Åºό Ä·Â œÅĹ»ή½·Â

Koλυφαδοκεφτέδες

              500 γρ.Κολυφάδες(Aνεμώνες της Θάλασσας) 1 ματσάκι μάραθο ή δυόσμο 1 ξερό κρεμμύδι ή 2 φρέσκα 1 φλυτζάνι λάδι 2 κ.σούπας αλεύρι 1 αυγό αλάτι,πιπέρι Λάδι για
Read More
Ko»ÅƱ´¿ºµÆÄέ´µÂ

Νηστίσιμη συνταγή ημέρας!Πιλάφι του ψαρά

Σαρακοστής συνέχεια και στο τραπέζι μας τα θαλασσινά κλέβουν παράσταση. Και επειδή Η Λέσβος φημίζεται για τα προϊόντα της πεντακάθαρης
Read More
·ÃÄίù¼· ÃŽı³ή ·¼έÁ±Â! ¹»άƹ ĿŠȱÁά

Αμυγδαλόπιτα

Αμύγδαλα υπάρχουν πάντα στο κελάρι. Γιατί να μην τα εκμεταλλευτούμε φτιάχνοντας μία όμορφη, γρήγορη, γευστική αμυγδαλόπιτα; Επιλέξαμε την εκδοχή από
Read More
‘¼Å³´±»όÀ¹Ä±

Φάβα

Η φάβα μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους και να την χρησιμοποιήσουμε είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο.
Read More
¦ά²±

Θράψαλα με ελιές και πατάτες κυρά Θοδώρας

Συνταγή γεμάτη θάλασσα και μεσογειακό ταπεραμέντο. Εύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη. ΥΛΙΚΑ (για δυο άτομα): 1 κιλό καλαμάρια (θράψαλα) 500 γραμ. πατάτες 2 κρεμμύδια 1 φλιτζάνι τσαγιού
Read More
˜Áάȱ»± ¼µ µ»¹έ º±¹ À±Äάĵ ºÅÁά ˜¿´ώÁ±Â

Νηστίσιμα βουτήματα από ταχίνι (φίλης Γιώτας)

Υλικά για 22 μπισκότα 225 γραμμ. ταχίνι 135 γραμμ. ζάχαρη καστανή 125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών 10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού 15 γραμμ. κονιάκ 280 γραμμ. αλεύρι
Read More
·ÃÄίù¼± ²¿ÅÄή¼±Ä± ±Àό ıÇί½¹ (Æί»·Â “¹ώıÂ)

Αγκάθια (ασκόλυμπροι) σκορδαλιά Μεσοτόπου Λέσβου

Εμείς στη δυτική Λέσβο και στο χωριό μου το Μεσότοπο τα λέμε απλώς αγκάθια λόγω των λογχοειδών και αγκαθωτών φύλλων
Read More
‘³ºά¸¹± (±Ãºό»Å¼ÀÁ¿¹) ú¿Á´±»¹ά œµÃ¿ÄόÀ¿Å ›έò¿Å

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

ΥΛΙΚΑ 200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της
Read More
§Ä±Àό´¹ ¼µ º¿ÆÄό ¼±º±Á¿½άº¹

Πατατοκεφτέδες με «νινί μπαχάρ» Συκούντας

Η Συκούντα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου και αποτελεί την έδρα του δήμου Ευεργέτουλα. Στην αρχαιότητα το χωριό ονομαζόταν «Συκούς»,
Read More
 ±Ä±Ä¿ºµÆÄέ´µÂ ¼µ «½¹½ί ¼À±ÇάÁ» £Åº¿ύ½Ä±Â

Κανταΐφι της Αποκριάς

Πάμε να φτιάξουμε μία από τις αγαπημένες λιχουδιές της Αποκριάς. Λαχταριστές και καλοψημένες φωλιές οι οποίες αγκαλιάζουν βελούδινα φρεσκοτριμμένο καρύδι
Read More
š±½Ä±ΐƹ Ä·Â ‘À¿ºÁ¹άÂ

Αρνίσια παϊδάκια με ούζο

Συστατικά 4 μεγάλα παϊδάκια περίπου 1 κιλό 1 σκελίδα σκόρδο 1/4 κ.τ.γ. πιπέρι 1/2 κ.τ.γ. αλάτι 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο 50 ml ούζο Οδηγίες Κόβουμε στη μέση το σκόρδο
Read More
‘Á½ίù± À±ϊ´άº¹± ¼µ ¿ύ¶¿

Μεσοτοπίτικος μπακλαβάς με τα όλα του!

οιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι λαχταριστό μπακλαβά, με λεπτότατα κριτσανιστά φύλλα, με υπέροχη αμυγδαλωτή γέμιση, με το καλοδεμένο,
Read More
œµÃ¿Ä¿ÀίĹº¿Â ¼À±º»±²ά ¼µ ı ό»± Ä¿Å!

Πρασόπιτα

ΥΛΙΚΑ για το φύλλο 1 ποτήρι νερό 1 φλιτζ. λάδι 1 αυγό 1 σφηνάκι ούζο αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση 1 κιλό πράσα 1 ματσάκι άνηθο 4 αυγά 1
Read More
 Á±ÃόÀ¹Ä±

Απίθανος αρακάς με γαρίδες, ντοματίνια και βαρελίσια φέτα, σαν σαγανάκι

Απίθανος αρακάς με γαρίδες, ντοματίνια και βαρελίσια φέτα, σαν σαγανάκι Υλικά 650 γρ. αρακάς κατεψυγμένος 12 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από
Read More
‘Àί¸±½¿Â ±Á±ºά ¼µ ³±Áί´µÂ, ½Ä¿¼±Äί½¹± º±¹ ²±Áµ»ίù± Æέı, ñ½ ñ³±½άº¹

Η μεσοτοπιτικη κολοκυθόπιτα της Αποκριας

Ο Φεβρουάριος μας φέρνει πάντα τις Απόκριες! Έτσι στο Γαστρονομικό μας Ημερολόγιο 2017 παρουσιάζουμε την παραδοσιακή μας γλυκιά κολοκυθόπιτα που
Read More
— ¼µÃ¿Ä¿À¹Ä¹º· º¿»¿ºÅ¸όÀ¹Ä± Ä·Â ‘À¿ºÁ¹±Â

Γαρίδες σκορδάτες Μουριάς (Σκάλα Συκαμνιάς)

Είναι ένας βασικός λόγος ανάμεσα σε τόσους άλλους για να βρεθεί κανείς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χειμώνα καλοκαίρι γεύσεις παράδοσης σε
Read More
“±Áί´µÂ ú¿Á´άĵ œ¿ÅÁ¹ά (£ºά»± £Åº±¼½¹άÂ)

Ρυζόγαλο της Αποκριάς

Αι Απόκρεω ή αλλιώς της Αποκριάς. Έφθασε το τελευταίο τριήμερο και σαφέστατα θέλουμε να το γλεντήσουμε ακόμη πιο πολύ κερδίζοντας
Read More
¡Å¶ό³±»¿ Ä·Â ‘À¿ºÁ¹άÂ

Μελιτζάνες Παπουτσέλια… Σκαφέλια!!

Υλικά για 6 άτομα 6 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα ½ φλιτζ. λαδοτύρι
Read More
œµ»¹Ä¶ά½µÂ  ±À¿ÅÄÃέ»¹±… £º±Æέ»¹±!!

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Όταν λέμε Λαδοτύρι Μυτιλήνης εννοούμε το κίτρινο,σκληρό τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ,ή από μίγμα πρόβειο με κατσικίσιο γάλα. Θα
Read More
›±´¿ÄύÁ¹ œÅĹ»ή½·Â

Καλαμάρια γεμιστά

Άλλο ένα δείγμα του πλούτου της λεσβιακής γαστρονομίας είναι και ο επιπλέον τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να γευτεί
Read More
š±»±¼άÁ¹± ³µ¼¹ÃÄά

Το ψάρι της παρέας!

Ένα ψάρι ήρθε από τη Λέσβο. Ψάρι μεγάλο. Ψάρι νόστιμο. Ψάρι που γυρεύει άμεσα να φαγωθεί. Αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος
Read More
¤¿ ÈάÁ¹ Ä·Â À±Áέ±Â!

Γιαουρτλαμάς Βασιλικών

Γιαουρτλαμάς. Πρόκειται για μία γευστική συνταγή από τα Βασιλικά με βάση το αρνάκι ενώ το υλικό που κάνει τη διαφορά
Read More
“¹±¿ÅÁÄ»±¼ά ’±Ã¹»¹ºώ½

Χάχλες Λέσβου

Η χάχλα είναι μια μορφή τραχανά σε σχήμα βαρκούλας που συναντούμε αποκλειστικά στην Λέσβο. Ο τραχανάς είναι από τις πιο
Read More
§άÇ»µÂ ›έò¿Å

Μπακλαβάς τυλιχτός Πέτρας

Τυλίγοντας… μπακλαβά λοιπόν. Μία υπέροχη συνταγή από την Πέτρα για ένα γλυκό που οι Λέσβιοι αναζητούν κάθε στιγμή… ΥΛΙΚΑ 1 κιλό αμύγδαλο
Read More
œÀ±º»±²ά ÄÅ»¹ÇÄό  έÄÁ±Â

Kολ’φάδες τα χόρτα της θάλασσας

Πρόκειται για τις θαλάσσιες ανεμώνες. Κατάλληλος εξοπλισμός ένα διχτάκι ή ψαροσακούλα και ένα κουτάλι. Για πιο σιγουριά βάλε και ένα
Read More
K¿»’Æά´µÂ ı ÇόÁı Ä·Â ¸ά»±ÃñÂ

Πασπαλάδες ή πασπαλαδέλια Άντισσας

Ένα από τα πιο όμορφα συνοδευτικά για τον καφέ μας και γενικά κεράσματα είναι και οι "πασπαλάδες" ή κατά την
Read More
 ±ÃÀ±»ά´µÂ ή À±ÃÀ±»±´έ»¹± Ά½Ä¹ÃñÂ

Ο ουζομεζέδες της Κυριακής , Σαλάτα με αλμυρίκια

Υλικά  1 ματσάκι αλμυρίκια 1 μικρή ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη στην μέση 4 κουταλιές της σούπας λάδι 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι Φρεσκοτριμμένο
Read More
Ÿ ¿Å¶¿¼µ¶έ´µÂ Ä·Â šÅÁ¹±ºή , £±»άı ¼µ ±»¼ÅÁίº¹±

Τηγανιτή κολοκύθα

Κόκκινη κολοκύθα στο τηγάνι. Το εν λόγω πιάτο αποτελεί ένα από τα καλύτερα μεζεδάκια γι αυτήν την εποχή. Καθαρίζουμε εξωτερικά την
Read More
¤·³±½¹Äή º¿»¿ºύ¸±

Συνταγή για Πλατσέντα

ΠΛΑΤΣΕΝΤΑ Για το φύλλο 1 φλυτζάνι λάδι λίγο αλάτι λίγο ξύδι 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό αλεύρι όσο πάρει μέχρι να "ανοίγει" το φύλλο. Ζυμώνουμε καλά όλα τα
Read More
£Å½Ä±³ή ³¹±  »±ÄÃέ½Ä±

Οι άλλοι τα λένε μελομακάρονα…εμείς τα λέμε φνοίκια !!! Συνταγή για φνοίκια με βράσμα

ΦΝΟΙΚΙΑ ΜΕ ΒΡΑΣΜΑ Η “ΨΑΘΟΥΡΙΑ” ΥΛΙΚΑ 1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού) 1½ ποτήρι λάδι 1 κουτ.γλυκού σόδα 1 κουτ.γλυκού μπέικη πάουντερ 1 ποτ.κρασιού κονιάκ(διαλύουμε
Read More
Ÿ¹ ά»»¿¹ ı »έ½µ ¼µ»¿¼±ºάÁ¿½±…µ¼µί ı »έ¼µ ƽ¿ίº¹± !!! £Å½Ä±³ή ³¹± ƽ¿ίº¹± ¼µ ²Áάü±

«Συνεταιρισμένες» μυτιληνιές νοστιμιές

Με πείσμα και πολλή προσωπική δουλειά οι  γυναίκες του Μεσότοπου διαπρέπουν στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών και αλμυρών προϊόντων. Ο Μεσότοπος είναι
Read More
«£Å½µÄ±¹Á¹Ã¼έ½µÂ» ¼ÅĹ»·½¹έ ½¿ÃĹ¼¹έÂ

Περί Λέσβου – Παντοπωλείο

  Στο παντοπωλείο «Περί Λέσβου», στην οδό Αθηνάς, ανακαλύπτουμε μερικές από τις πιο εκλεκτές νησιώτικες λιχουδιές του Βορείου Αιγαίου. Το παντοπωλείο που
Read More
 µÁί ›έò¿Å –  ±½Ä¿ÀÉ»µί¿

Γλυκό κυδώνι

Υλικά   3 Κιλά κυδώνια (καθ.βάρος) 2 Κιλά ζάχαρη 5 Φλιτζάνια νερό 200γραμ. ασπρισμένα αμύγδαλα 1 Λεμόνι τον χυμό 1-2 κλωνάρια
Read More
“»Åºό ºÅ´ώ½¹

Συκόπιτα

Υλικά 250 γρ. ξερά σύκα 125 γρ. κοπανισμένα καρύδια 4-5 κ.σ ζάχαρη 5 κ.σ. βούτυρο 1 αυγό 1 ποτήρι ζεστό νερό 1 κ.σ. κονιάκ 250 γρ. αλεύρι Ξύσμα ενός
Read More
£ÅºόÀ¹Ä±

Συκαλευριά….

«Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την  Μυτιλήνη και την εξαιρετική κυρία πάβλοβα, Έφη Γιαλούση». Διανύουμε την περίοδο του σταφυλιού και του
Read More
£Åº±»µÅÁ¹ά&.

Παξιμαδάκια κανέλλας από την Αγιάσο

Οι επισκέπτες πάνε και έρχονται όλο το χρόνο στο νησί και βεβαίως στο σπίτι μας. Οπότε τα τραταρίσματα και μάλιστα
Read More
 ±¾¹¼±´άº¹± º±½έ»»±Â ±Àό Ä·½ ‘³¹άÿ

Ρετσέλι σύκου = γλυκό του κουταλιού από ώριμα σύκα του Αυγούστου των Ποντίων

  (Εμείς βέβαια ρετσέλι λέμε το γλυκό που γίνεται μέσα στο βράσμα, δηλαδή το πετιμέζι από σύκα. Οι Πόντιοι ονομάζουν ρετσέλι
Read More
¡µÄÃέ»¹ Ãύº¿Å = ³»Åºό Ä¿Å º¿Åı»¹¿ύ ±Àό ώÁ¹¼± Ãύº± Ä¿Å ‘ų¿ύÃÄ¿Å Äɽ  ¿½Äίɽ

Γαρίδες με τραχανά

Αγαπημένες γαρίδες τις οποίες συνδυάζουμε με εκλεκτό, ντόπιο, παραδοσιακό τραχανά. ΥΛΙΚΑ: 16 μεγάλες γαρίδες 400 γραμμάρια τραχανάς 1 κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο μισό κιλό ντομάτες τριμμένες ελαιόλαδο αλατοπίπερο τριμμένο
Read More
“±Áί´µÂ ¼µ ÄÁ±Ç±½ά

Γλυκό Μαλεμπι

Σαν να έπεσε το ζάχαρο και θυμήθηκα ένα γλυκάκι από τα παιδικά μου χρόνια , το ΜΑΛΕΜΠΙ !!!! Υλικά 1 λίτρο
Read More
“»Åºό œ±»µ¼À¹

Ζιρντές

Ζιρντές Τρία (3) κιλά ρύζι, θα το καθαρίσεις καλά, θα το μετρήσεις με ένα κατσαρόλι πόσο είναι, θα το πλύνεις εννιά
Read More
–¹Á½ÄέÂ

Τηγανητές μελιτζάνες (ολόκληρες) με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας

Τελικά με αυτό το υλικό κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της και ασπάζεται αρκετά συχνά τις επιταγές της παραδοσιακής
Read More
¤·³±½·Äέ ¼µ»¹Ä¶ά½µÂ (¿»όº»·ÁµÂ) ¼µ Ãά»Äñ ÆÁέú¹±Â ½Ä¿¼άıÂ

Χάχλες με ντομάτα και καλαθάκι Λήμνου

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγάκια της Μυτιλήνης. Μοιάζουν στην εμφάνιση με μικρά «μπολάκια» και στη γεύση με τον Κρητικό
Read More
§άÇ»µÂ ¼µ ½Ä¿¼άı º±¹ º±»±¸άº¹ ›ή¼½¿Å

Τραχανάς ξινός ο Παρακοιλιανός

O τραχανάς δεν είναι ο ίδιος σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ο γλυκός και ο ξινός. Στην Λέσβο παρασκευάζουμε τον
Read More
¤Á±Ç±½ά ¾¹½ό ¿  ±Á±º¿¹»¹±½όÂ

Χλωρά κουκιά γιαχνί Μεσοτόπου

Το πιάτο στο μεσοτοπίτικο τραπέζι γέμιζε συχνά με αυτό το φαγητό! Τα κουκιά, χλωρά ή ξερά, αποτελούσαν μαζί με άλλα
Read More
§»ÉÁά º¿Åº¹ά ³¹±Ç½ί œµÃ¿ÄόÀ¿Å

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί Λέσβου

Τι χρειαζόμαστε: 20 κολοκυθοανθοί (όσους μπορείτε να βρείτε, τόσο το καλύτερο) 1/2 κιλό φέτα πικάντικη 3-4 αυγά Για το κουρκούτι: αλεύρι
Read More
š¿»¿ºÅ¸¿±½¸¿ί ³µ¼¹ÃÄ¿ί ›έò¿Å

Πατατοκεφτέδες με «νινί μπαχάρ» Συκούντας

Η Συκούντα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου και αποτελεί την έδρα του δήμου Ευεργέτουλα. Στην αρχαιότητα το χωριό ονομαζόταν «Συκούς»,
Read More
 ±Ä±Ä¿ºµÆÄέ´µÂ ¼µ «½¹½ί ¼À±ÇάÁ» £Åº¿ύ½Ä±Â

Καρυδάκι γλυκό κυρά Ρήνης

Ο Μάιος θεωρείται δικαιολογημένα ως ένας από τους πλέον ευλογημένους μήνες εμπλουτίζοντας την ντόπια γαστρονομία με συνταγές φαγητών και γλυκών
Read More
š±ÁÅ´άº¹ ³»Åºό ºÅÁά ¡ή½·Â

Γλυκό τσάγαλο

Τελικά η λεσβιακή γαστρονομία είναι κάτι παραπάνω από ευρηματική μιας και τα κιτάπια της φιλοξενούν άριστες γεύσεις βγαλμένες από τα
Read More
“»Åºό ÄÃά³±»¿

Σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες

Τα σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες αποτελούν ένα απο τα δημοφιλέστερα "μεζεδλίκια" ή αλλιώς μεζεδάκια -αλλά και κυρίως πιάτο πολλές φορές
Read More
£¿Å³ά½¹± ή ±»»¹ώ ºÁµ¼¼Å´¿½Ä¿»¼ά´µÂ

Χλωρά κουκιά γιαχνί Μεσοτόπου

Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/2 κιλό κουκιά 1 ξερό κρεμμύδι 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 1/2 μάτσο άνηθο 1/ 2 ποτήρι ελαιόλαδο για το αλευρολέμονο: χυμό μισού λεμονιού  1 κουταλιά
Read More
§»ÉÁά º¿Åº¹ά ³¹±Ç½ί œµÃ¿ÄόÀ¿Å

Συνταγή Λέσβου: Λουλούδια γεμιστά με ρύζι

Εσείς που δεν είστε ντόπιοι κινδυνεύετε να παρεξηγήσετε το όλο σκεπτικό της συνταγής που ακολουθεί παρακάτω αποτελώντας συντριπτικά ένα από
Read More
£Å½Ä±³ή ›έò¿Å: ›¿Å»¿ύ´¹± ³µ¼¹ÃÄά ¼µ Áύ¶¹

Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη…

Υλικά: 1½ κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια 100 ml λευκό ξηρό κρασί 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει) 1
Read More
£±Á´έ»µÂ ±Ç½¹ÃÄέ ¼µ ºÁ±Ãί, ½Ä¿¼άĵ º±¹ »±´¿Áί³±½·…

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΦΟΥΓΚΑΤΟ ΛΕΣΒΟΥ

ΥΛΙΚΑ 8 κολοκύθια αλάτι πιπέρι 1 φλυτζάνι άνιθο ψιλοκομμένο 1 φλυτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο 1/2 φλυτζάνι μαίντανό ψιλοκομμένο λίγη τριμμένη φρυγανιά 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1 πατάτα
Read More
 ‘¡‘”Ÿ£™‘šŸ £¦Ÿ¥“š‘¤Ÿ ›•£’Ÿ¥

Μπακαλιάρος λεμονάτος

Υλικά 1 φύλλο μπακαλιάρου λάδι 2 κρεμμύδια χονδροκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 5 πράσα χονδροκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος) 5-6 κλωναράκια
Read More
œÀ±º±»¹άÁ¿Â »µ¼¿½άÄ¿Â

Σουτζουκάκια Αξαρλήδικα (Μικρασιάτικα)

Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό ανάμεικτο κιμά 1 1/2 κούπα περίπου φρυγανιά ή μισό μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί στο νερό 3-4 σκελίδες σκόρδο 1 αβγό αλάτι πιπέρι μπαχάρι κύμινο ρίγανη   Για την σάλτσα 3 ώριμες ντομάτες
Read More
£¿ÅĶ¿Åºάº¹± ‘¾±Á»ή´¹º± (œ¹ºÁ±Ã¹άĹº±)

Tα Λαζαράκια της Λέσβου, εκεί που κρατούν τις παραδόσεις του Πάσχα αναλλοίωτες

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν οι γυναίκες σε πολλά χωριά της Λέσβου. Μέχρι και σήμερα για
Read More
T± ›±¶±Áάº¹± Ä·Â ›έò¿Å, µºµί À¿Å ºÁ±Ä¿ύ½ Ĺ À±Á±´όõ¹Â Ä¿Å  άÃDZ ±½±»»¿ίÉĵÂ

Χάχλες γεμιστές

Τα άγρια σπαράγγια ή αλλιώς οι σβιρνιές μαγειρεμένες ως ομελέτα είναι μια κλασική ανοιξιάτικη συνταγή. Στην Λέσβο τον τραχανά τον
Read More
§άÇ»µÂ ³µ¼¹ÃÄέÂ

Κεφτέδες με κουτσνάδις (παπαρούνες)

1 κιλό παπαρούνες (κουτσ’νάδις) 2 ξερά κρεμμύδια 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί 2 αυγά Αλάτι πιπέρι Ρίγανη ελαιόλαδο αλεύρι για το τηγάνισμα   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τις παπαρούνες , τις κόβουμε λεπτές και
Read More
šµÆÄέ´µÂ ¼µ º¿ÅÄÃ½ά´¹Â (À±À±Á¿ύ½µÂ)

Κολοκυθοκεφτέδες…. Ή πτάρια!!

  Υλικά : κολοκυθάκια: 1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα: 6 ψιλοκομμένα άνηθος: 4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος φρυγανιά: 3 κουταλιές της
Read More
š¿»¿ºÅ¸¿ºµÆÄέ´µÂ…. Ή ÀÄάÁ¹±!!

Μπαλαζές, το γλυκό της Μυτιλήνης

Το μυρωδάτο, με ανθόνερο και ελαφρύ αυτό γλυκάκι προέρχεται από τη Λέσβο το έδιναν στις γυναίκες, οι οποίες είχαν μόλις
Read More
œÀ±»±¶έÂ, Ä¿ ³»Åºό Ä·Â œÅĹ»ή½·Â

Koλυφαδοκεφτέδες

              500 γρ.Κολυφάδες(Aνεμώνες της Θάλασσας) 1 ματσάκι μάραθο ή δυόσμο 1 ξερό κρεμμύδι ή 2 φρέσκα 1 φλυτζάνι λάδι 2 κ.σούπας αλεύρι 1 αυγό αλάτι,πιπέρι Λάδι για
Read More
Ko»ÅƱ´¿ºµÆÄέ´µÂ

Νηστίσιμη συνταγή ημέρας!Πιλάφι του ψαρά

Σαρακοστής συνέχεια και στο τραπέζι μας τα θαλασσινά κλέβουν παράσταση. Και επειδή Η Λέσβος φημίζεται για τα προϊόντα της πεντακάθαρης
Read More
·ÃÄίù¼· ÃŽı³ή ·¼έÁ±Â! ¹»άƹ ĿŠȱÁά

Αμυγδαλόπιτα

Αμύγδαλα υπάρχουν πάντα στο κελάρι. Γιατί να μην τα εκμεταλλευτούμε φτιάχνοντας μία όμορφη, γρήγορη, γευστική αμυγδαλόπιτα; Επιλέξαμε την εκδοχή από
Read More
‘¼Å³´±»όÀ¹Ä±

Φάβα

Η φάβα μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους και να την χρησιμοποιήσουμε είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο.
Read More
¦ά²±

Θράψαλα με ελιές και πατάτες κυρά Θοδώρας

Συνταγή γεμάτη θάλασσα και μεσογειακό ταπεραμέντο. Εύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη. ΥΛΙΚΑ (για δυο άτομα): 1 κιλό καλαμάρια (θράψαλα) 500 γραμ. πατάτες 2 κρεμμύδια 1 φλιτζάνι τσαγιού
Read More
˜Áάȱ»± ¼µ µ»¹έ º±¹ À±Äάĵ ºÅÁά ˜¿´ώÁ±Â

Νηστίσιμα βουτήματα από ταχίνι (φίλης Γιώτας)

Υλικά για 22 μπισκότα 225 γραμμ. ταχίνι 135 γραμμ. ζάχαρη καστανή 125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών 10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού 15 γραμμ. κονιάκ 280 γραμμ. αλεύρι
Read More
·ÃÄίù¼± ²¿ÅÄή¼±Ä± ±Àό ıÇί½¹ (Æί»·Â “¹ώıÂ)

Αγκάθια (ασκόλυμπροι) σκορδαλιά Μεσοτόπου Λέσβου

Εμείς στη δυτική Λέσβο και στο χωριό μου το Μεσότοπο τα λέμε απλώς αγκάθια λόγω των λογχοειδών και αγκαθωτών φύλλων
Read More
‘³ºά¸¹± (±Ãºό»Å¼ÀÁ¿¹) ú¿Á´±»¹ά œµÃ¿ÄόÀ¿Å ›έò¿Å

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

ΥΛΙΚΑ 200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της
Read More
§Ä±Àό´¹ ¼µ º¿ÆÄό ¼±º±Á¿½άº¹

Πατατοκεφτέδες με «νινί μπαχάρ» Συκούντας

Η Συκούντα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λέσβου και αποτελεί την έδρα του δήμου Ευεργέτουλα. Στην αρχαιότητα το χωριό ονομαζόταν «Συκούς»,
Read More
 ±Ä±Ä¿ºµÆÄέ´µÂ ¼µ «½¹½ί ¼À±ÇάÁ» £Åº¿ύ½Ä±Â

Κανταΐφι της Αποκριάς

Πάμε να φτιάξουμε μία από τις αγαπημένες λιχουδιές της Αποκριάς. Λαχταριστές και καλοψημένες φωλιές οι οποίες αγκαλιάζουν βελούδινα φρεσκοτριμμένο καρύδι
Read More
š±½Ä±ΐƹ Ä·Â ‘À¿ºÁ¹άÂ

Αρνίσια παϊδάκια με ούζο

Συστατικά 4 μεγάλα παϊδάκια περίπου 1 κιλό 1 σκελίδα σκόρδο 1/4 κ.τ.γ. πιπέρι 1/2 κ.τ.γ. αλάτι 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο 50 ml ούζο Οδηγίες Κόβουμε στη μέση το σκόρδο
Read More
‘Á½ίù± À±ϊ´άº¹± ¼µ ¿ύ¶¿

Μεσοτοπίτικος μπακλαβάς με τα όλα του!

οιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι λαχταριστό μπακλαβά, με λεπτότατα κριτσανιστά φύλλα, με υπέροχη αμυγδαλωτή γέμιση, με το καλοδεμένο,
Read More
œµÃ¿Ä¿ÀίĹº¿Â ¼À±º»±²ά ¼µ ı ό»± Ä¿Å!

Πρασόπιτα

ΥΛΙΚΑ για το φύλλο 1 ποτήρι νερό 1 φλιτζ. λάδι 1 αυγό 1 σφηνάκι ούζο αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση 1 κιλό πράσα 1 ματσάκι άνηθο 4 αυγά 1
Read More
 Á±ÃόÀ¹Ä±

Απίθανος αρακάς με γαρίδες, ντοματίνια και βαρελίσια φέτα, σαν σαγανάκι

Απίθανος αρακάς με γαρίδες, ντοματίνια και βαρελίσια φέτα, σαν σαγανάκι Υλικά 650 γρ. αρακάς κατεψυγμένος 12 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από
Read More
‘Àί¸±½¿Â ±Á±ºά ¼µ ³±Áί´µÂ, ½Ä¿¼±Äί½¹± º±¹ ²±Áµ»ίù± Æέı, ñ½ ñ³±½άº¹

Η μεσοτοπιτικη κολοκυθόπιτα της Αποκριας

Ο Φεβρουάριος μας φέρνει πάντα τις Απόκριες! Έτσι στο Γαστρονομικό μας Ημερολόγιο 2017 παρουσιάζουμε την παραδοσιακή μας γλυκιά κολοκυθόπιτα που
Read More
— ¼µÃ¿Ä¿À¹Ä¹º· º¿»¿ºÅ¸όÀ¹Ä± Ä·Â ‘À¿ºÁ¹±Â

Γαρίδες σκορδάτες Μουριάς (Σκάλα Συκαμνιάς)

Είναι ένας βασικός λόγος ανάμεσα σε τόσους άλλους για να βρεθεί κανείς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χειμώνα καλοκαίρι γεύσεις παράδοσης σε
Read More
“±Áί´µÂ ú¿Á´άĵ œ¿ÅÁ¹ά (£ºά»± £Åº±¼½¹άÂ)

Ρυζόγαλο της Αποκριάς

Αι Απόκρεω ή αλλιώς της Αποκριάς. Έφθασε το τελευταίο τριήμερο και σαφέστατα θέλουμε να το γλεντήσουμε ακόμη πιο πολύ κερδίζοντας
Read More
¡Å¶ό³±»¿ Ä·Â ‘À¿ºÁ¹άÂ

Μελιτζάνες Παπουτσέλια… Σκαφέλια!!

Υλικά για 6 άτομα 6 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα ½ φλιτζ. λαδοτύρι
Read More
œµ»¹Ä¶ά½µÂ  ±À¿ÅÄÃέ»¹±… £º±Æέ»¹±!!

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Όταν λέμε Λαδοτύρι Μυτιλήνης εννοούμε το κίτρινο,σκληρό τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ,ή από μίγμα πρόβειο με κατσικίσιο γάλα. Θα
Read More
›±´¿ÄύÁ¹ œÅĹ»ή½·Â

Καλαμάρια γεμιστά

Άλλο ένα δείγμα του πλούτου της λεσβιακής γαστρονομίας είναι και ο επιπλέον τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να γευτεί
Read More
š±»±¼άÁ¹± ³µ¼¹ÃÄά

Το ψάρι της παρέας!

Ένα ψάρι ήρθε από τη Λέσβο. Ψάρι μεγάλο. Ψάρι νόστιμο. Ψάρι που γυρεύει άμεσα να φαγωθεί. Αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος
Read More
¤¿ ÈάÁ¹ Ä·Â À±Áέ±Â!

Γιαουρτλαμάς Βασιλικών

Γιαουρτλαμάς. Πρόκειται για μία γευστική συνταγή από τα Βασιλικά με βάση το αρνάκι ενώ το υλικό που κάνει τη διαφορά
Read More
“¹±¿ÅÁÄ»±¼ά ’±Ã¹»¹ºώ½

Χάχλες Λέσβου

Η χάχλα είναι μια μορφή τραχανά σε σχήμα βαρκούλας που συναντούμε αποκλειστικά στην Λέσβο. Ο τραχανάς είναι από τις πιο
Read More
§άÇ»µÂ ›έò¿Å

Μπακλαβάς τυλιχτός Πέτρας

Τυλίγοντας… μπακλαβά λοιπόν. Μία υπέροχη συνταγή από την Πέτρα για ένα γλυκό που οι Λέσβιοι αναζητούν κάθε στιγμή… ΥΛΙΚΑ 1 κιλό αμύγδαλο
Read More
œÀ±º»±²ά ÄÅ»¹ÇÄό  έÄÁ±Â

Kολ’φάδες τα χόρτα της θάλασσας

Πρόκειται για τις θαλάσσιες ανεμώνες. Κατάλληλος εξοπλισμός ένα διχτάκι ή ψαροσακούλα και ένα κουτάλι. Για πιο σιγουριά βάλε και ένα
Read More
K¿»’Æά´µÂ ı ÇόÁı Ä·Â ¸ά»±ÃñÂ

Πασπαλάδες ή πασπαλαδέλια Άντισσας

Ένα από τα πιο όμορφα συνοδευτικά για τον καφέ μας και γενικά κεράσματα είναι και οι "πασπαλάδες" ή κατά την
Read More
 ±ÃÀ±»ά´µÂ ή À±ÃÀ±»±´έ»¹± Ά½Ä¹ÃñÂ

Ο ουζομεζέδες της Κυριακής , Σαλάτα με αλμυρίκια

Υλικά  1 ματσάκι αλμυρίκια 1 μικρή ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη στην μέση 4 κουταλιές της σούπας λάδι 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι Φρεσκοτριμμένο
Read More
Ÿ ¿Å¶¿¼µ¶έ´µÂ Ä·Â šÅÁ¹±ºή , £±»άı ¼µ ±»¼ÅÁίº¹±

Τηγανιτή κολοκύθα

Κόκκινη κολοκύθα στο τηγάνι. Το εν λόγω πιάτο αποτελεί ένα από τα καλύτερα μεζεδάκια γι αυτήν την εποχή. Καθαρίζουμε εξωτερικά την
Read More
¤·³±½¹Äή º¿»¿ºύ¸±

Συνταγή για Πλατσέντα

ΠΛΑΤΣΕΝΤΑ Για το φύλλο 1 φλυτζάνι λάδι λίγο αλάτι λίγο ξύδι 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό αλεύρι όσο πάρει μέχρι να "ανοίγει" το φύλλο. Ζυμώνουμε καλά όλα τα
Read More
£Å½Ä±³ή ³¹±  »±ÄÃέ½Ä±

Οι άλλοι τα λένε μελομακάρονα…εμείς τα λέμε φνοίκια !!! Συνταγή για φνοίκια με βράσμα

ΦΝΟΙΚΙΑ ΜΕ ΒΡΑΣΜΑ Η “ΨΑΘΟΥΡΙΑ” ΥΛΙΚΑ 1 ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα (όχι του κουτιού) 1½ ποτήρι λάδι 1 κουτ.γλυκού σόδα 1 κουτ.γλυκού μπέικη πάουντερ 1 ποτ.κρασιού κονιάκ(διαλύουμε
Read More
Ÿ¹ ά»»¿¹ ı »έ½µ ¼µ»¿¼±ºάÁ¿½±…µ¼µί ı »έ¼µ ƽ¿ίº¹± !!! £Å½Ä±³ή ³¹± ƽ¿ίº¹± ¼µ ²Áάü±