Γενικά Συνταγές 

Παξιμαδάκια κανέλλας από την Αγιάσο

Οι επισκέπτες πάνε και έρχονται όλο το χρόνο στο νησί και βεβαίως στο σπίτι μας. Οπότε τα τραταρίσματα και μάλιστα κάποια τα οποία είναι και έκτακτα δίνουν και παίρνουν. Κάθε νοικοκυρά που ξέρει να «κάνει τα κουμάντα της» έχει ήδη μεριμνήσει το ντουλάπι με τα κεράσματα να έχει πάντα το «κατιτίς» του. Άλλωστε ηχεί ακόμα στα αυτιά μας από όταν ήμασταν παιδιά ο απαγορευτικός τόνος της φωνής της μητέρας μας η οποία όταν ανακαλύπταμε καμιά επίμαχη λιχουδιά καλά κρυμμένη για ώρα ανάγκης μας σταματούσε λέγοντας «αυτά δεν είναι για μας είναι για την περίπτωση που ρθει κανάς ξένος άνθρωπος»…Για τον….ξένο άνθρωπο λοιπόν αλλά και για μας τι καλύτερο από ένα ελληνικό καφεδάκι όπου πέρα από το καθιερωμένο γλυκό του κουταλιού σερβίρουμε και ως βούτημα κάτι παραδοσιακό. νόστιμο και κυρίως μυρωδάτο. Σαν να μας έσπασε η κανέλλα τα ρουθούνια έτσι όπως οραματιζόμαστε αυτά τα ζεστά και αφράτα παξιμαδάκια τα οποία με ρίζες από την γραφική και πανέμορφη Αγιάσο γνωστή και για την ποικιλία της σε εδέσματα και «μεζεδλίκια θα ξετρελλάνουν επισκέπτες και μη. Παξιμαδάκια κανέλλας λοιπόν για την ιεροτελεστία του κεράσματος και του ελληνικού καφέ…

ΥΛΙΚΑ:
1300 γρ αλεύρι
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά και 3 ξύλα κανέλλας
5 με 6 γαρύφαλλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε το νερό στο οποίο έχουμε ρίξει την κανέλλα και τα γαρύφαλλα. Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι φτιάχνουμε στο κέντρο μία λακουβίτσα. Στη συνέχεια το τρίβουμε με το νερό και το λάδι το οποίο έχουμε προηγουμένως αφήσει να κάψει. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και αφού ομοιογενοποιηθούν ρίχνουμε και το μείγμα του αλεύρου. Ζυμώνουμε πλάθοντας μικρές φραντζολίτσες τις οποίες τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι. Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα κόβουμε δίνοντας το σχήμα του παξιμαδιού. Τα απλώνουμε πάλι στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο για να στεγνώσουν.

πηγή

Related posts