Γενικά Συνταγές 

Καρυδάκι γλυκό κυρά Ρήνης

Ο Μάιος θεωρείται δικαιολογημένα ως ένας από τους πλέον ευλογημένους μήνες εμπλουτίζοντας την ντόπια γαστρονομία με συνταγές φαγητών και γλυκών βασισμένες σε πρώτες ύλες που αφθονούν κατά τη διάρκεια του. Μία εξ αυτών κρύβει λες μέσα της τη γλύκα όλου του κόσμου βασισμένη σε ένα υλικό που εκ πρώτης δεν θα πίστευε κανείς ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα από τα νοστιμότερα γλυκά του κουταλιού. Η αλήθεια είναι ότι το καρυδάκι είναι μία δημοφιλή επιλογή που υπερισχύει αρκετά συχνά σε κεράσματα, καλέσματα και γενικά σε φάσεις γιορτινές. Οι γιαγιάδες μας γαλούχησαν με το άρωμα του εμείς πάλι κρατώντας στα κιτάπια μας σαν φυλαχτό τη συνταγή τη βγάζουμε από το συρτάρι κάθε χρόνο τέτοια εποχή θέλοντας να εκμεταλλευτούμε και μεις με τη σειρά μας όλη την ευωδιά και την πλούσια γεύση δεμένη με ζάχαρη και μοσχοκάρυδο του φρέσκου πράσινου καρυδιού. Προσοχή όμως: η συγκομιδή για να πετύχει το γλυκάκι μας γίνεται μέχρι 2 εβδομάδες πριν το τέλος του Μαγιού γιατί μετά ο καρπός μεστώνει και γίνεται ξύλο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό.

ΥΛΙΚΑ:
50 καρυδάκια
1 κιλό ζάχαρη
3-4 ποτήρια νερό
λίγο ξινό
μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά σούπας μέλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε τις άκρες από τα καρυδάκια φορώντας γάντια γιατί θα μαυρίσουν τα χέρια μας και στη συνέχεια τα τρυπάμε με βελόνα από τη μία άκρη ως την άλλη με σκοπό να βράσουν καλά από μέσα. Το βράσιμο γίνεται 3 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν ενώ είναι έτοιμα όταν τα τρυπήσουμε με βελόνα και πέφτουν στην κατσαρόλα. Αν δε συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι κρατάνε ακόμα και χρειάζονται επιπλέον βράσιμο. Αφού τα ξεπλύνουμε παίρνουμε μοσχοκάρυδο και το περνάμε στην κάτω πλευρά τους ενώ τα αφήνουμε για κάποια ώρα μέσα σε μία λεκάνη για να στραγγίξουν. Βάζουμε τη ζάχαρη μέσα στο νερό και ξεκινάμε να βράζουμε το σιρόπι μας. Προσθέτουμε το ξινό και το μέλι και το αφήνουμε μισοδεμένο. Τοποθετούμε  τα καρυδάκια και τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα βράζουμε λίγη ώρα ακόμα και έτοιμο το γλυκό μας. Μόλις κρυώσει το βάζουμε μέσα σε αποστειρωμένο βάζο.

πηγή:

Related posts